Vuoden 2018 parhaat ja mielenkiintoisimmat kirjauutuudet

Kirjojen vuodesta 2018 on jälleen tulossa mielenkiintoinen niin kauno- kuin tietokirjallisuuden osalta. Tässä artikkelissa luomme katsauksen kotimaisiin ja ulkomaisiin kirjauutuuksiin, joiden parissa olemme jo viettäneet tai tulemme viettämään lukuhetkiä tänä vuonna. Mukana on niin tuttuja nimiä kuin hieman tuntemattomampia tekijöitä meiltä ja maailmalta.

Jos lukemisen sijaan kaipaa kevyempää viihdettä, internetin kasinopelit voivat tarjota sitä. Alkuun pääsee edullisesti käyttämällä bonuskoodeja – nappaa käyttöösi vaikkapa Kolikkopelit bonuskoodi 2018 ja tutustu hauskaan viihdemuotoon.

Kotimaista kaunokirjallisuutta

Jörn Donner ei varmasti esittelyjä kaipaa. Liekö alkuvuodesta jälleen kohun lapsestaan puhunut veteraanikirjailija ollut liikkeellä vain mainonta mielessään? Uutuuskirjaa joka tapauksessa suomalaiselta kulttuuri-ikonilta pukkaa, ja tällä kertaa sisällissodan 100-vuotisen ”juhlan” kunniaksi Donnerin Vesi on verta sakeampaa (Otava) palaa tuon vähemmän muistellun sotavuoden tunnelmiin rakkaustarinassa. Alkuperäisteos on julkaistu ruotsiksi.

Aino Linnan Tuntematon sotelas (Kirjokansi) ei kätke nimeensä kirjoitusvirhettä – kyse ei nimittäin ole sotaromaanista vaan soteromaanista! Moni on jo varmasti saanut sotesta kiintiönsä täyteen, mutta Aino Linnan nimimerkin taakse kätkeytyvän kirjailijakollektiivin teos globaalin terveysbisneksen rantautumisesta Suomeen kannattaa ottaa lukulistalle. Päivänpolitiikan käänteet jättävät toki nähtäväksi, onko Tuntematon sotelas enää syksyllä relevantti: tämä kirja kannattaa lukea heti.

Johanna Sinisalo lienee suomalaisen science fictionin ykkösnimi – ainakin Sinisalo teki kotimaisesta tieteiskirjallisuudesta vakavasti otettavaa suuren yleisön silmissä jo vuosia sitten. Kirjailijan uutuusteos Iron Sky: Renaten tarina (Johnny Kniga) seikkailee Iron Sky -elokuvan universumissa, jossa kuu on natsien asuttama. Vahvasti pilke silmäkulmassa luodusta maailmasta Sinisalo onnistuu kuitenkin omalla tyylillään pusertamaan vakavasti otettavan teoksen, joka toimii myös elokuviin vihkiytymättömälle.

Faktoja janoaville

Tietokirjallisuuden puolelta löytyy niin ikään kevään uutuuksista joitakin sata vuotta sitten käytyä sisällissotaa käsitteleviä teoksia. Juri Nummelinin Sisällissodan ääniä: kaikuja punaiselta ja valkoiselta puolelta (Art House) lienee näistä yksi odotetuimmista. Kirjassa on rinnan niin mikrohistoriaa yksityishenkilöiden muistelmista ja kaunokirjallisuuden katkelmista kuin virallisempaa tekstiä eduskunnan puheista poliittisiin manifesteihin.

Ari Haasio, Anu Ojaranta ja Markku Mattila ovat tehneet tärkeää työtä teoksessa Valheen jäljillä (Avain). Kirja paneutuu aikamme kohtalonkysymyksiin: mitä on laadukas tieto, ja mistä sitä löytyy? Entä miten valhemedia toimii – ja miten sen erottaa perinteisestä ”oikeasta” mediasta? Tärkeä kirja, jota voisi pitää jonkinlaisena mediakasvatuksen oppikirjana meille aikuisille.

Käännöskirjallisuuden helmet

Ruotsalaisen Johannes Anyurun He hukkuvat äitiensä kyyneliin (S&S) voitti Ruotsin August-kirjallisuuspalkinnon viime vuonna. Ajankohtainen aihe, terrorismi, voisi heikomman kirjottajan saada lankeamaan melkoisiin sudenkuoppiin. Anyuru kuitenkin välttää nämä ja onnistuu luomaan 2000-luvun alun kestoaiheesta teoksen, jonka on helppo uskoa kestävän lukemista vielä vuosikymmenten kuluttuakin.

Luiz Ruffaton Lissabonissa muistin sinut (Into) saa lukijan imeytymään nuoren Sergion tarinaan matkalla Brasiliasta Eurooppaan. Myös Ruffaton kirjassa aihe on päivänpolttava: maahanmuutto. Sitä kuitenkin käsitellään suomalaisille hieman vähemmän tunnetusta näkökulmasta – Latinalaisen Amerikan ja välimerellisen Euroopan näkökulmasta. Teos ansaitsee ylistystä myös elävästä suurkaupungin kuvauksestaan, jota on herkullista verrata jopa Jose Saramagoon.

Lapsille ja nuorille

J. K. Rowling ei varmasti ole kenellekään tuntematon kirjailija. Harry Potter – Taikuuden historia (Tammi) vie kirjailijan tunnetuimman hahmon avulla lukijat Tylypahkaan ja sen kautta taikuuden historiaan laajemmaltikin. Erityisen upean kirjasta tekevät Jim Kayn käsialaa olevat upeat kuvitukset.

Paula Norosen ja Terese Bastin Supermarsu jatkaa suosittuja seikkailujaan. Kotimaisen lastenkirjallisuuden uusi ykköshahmo esiintyy kirjojen lehdillä keväällä 2018 kahdenkin kirjan verran: Supermarsu ja roskaavat ryökäleet sekä Supermarsun rohkeuskirja (Tammi) luetaan varmasti monessa lapsiperheessä hiirenkorville jo ennen kesää.

 
 

About the author

More posts by