Suosituimmat nettisarjakuvat

Sarjakuvien piirtäjille ja muille tekijöille – varsinkin aloitteleville harrastajille – internet on tarjonnut helpon julkaisukanavan. Verkosta löytyvien sarjakuvien määrä on valtava, mutta taso on vähintäänkin vaihtelevaa. Joukosta löytyy kuitenkin paljon helmiä, joista suosituimpia ja parhaita esittelemme tässä artikkelissa – pääpainon pidämme kuitenkin Suomessa. Olkaa hyvät!

Kotimaisten nettisarjisten helmet

Rosi Kämpen Unknown Lands edustaa eittämättä suomalaisten internetissä ilmestyvien sarjakuvien parhaimmistoa ja kunnianhimoisinta ainesta. Suomalaisuudestaan huolimatta Unknown Lands on täysin englanninkielinen. Sci-fiä ja fantasiaa cyberpunk-ympäristössä yhdistelevä sarjakuva on aloitettu vuonna 2014. Visuaalisesti upeaa jälkeä, mutta kritiikkinä voisi mainita tarinan ja henkilöhahmojen ajoittaisen ohuuden. Siltikin, (K-18-sivuja lukuunottamatta) ilmaiseksi luettavissa olevaksi sarjakuvaksi hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdillaan.

Oletko jo saanut zombeista tarpeeksesi? Niin mekin olimme, mutta nettisarjakuva No End sai vielä harkitsemaan suhtautumista eläviin kuolleisiin uudelleen vielä kerran. Erlin- ja Krom-nimimerkkien takana olevat sarjakuvan tekijät ovat onnistuneet tuomaan vanhaan tuttuun kaavaan jotakin oikeasti uutta, vaikka ei sinällään nettisarjikselle poikkeuksellista: seksuaalivähemmistön näkökulman. Päähenkilöt etsivät parempaa paikkaa armottoman maailman keskellä, mutta eivät varsinaisesti tiedä, millainen parempi paikka voisi olla.

Immortal Nerd on 2015 päivänvalon nähnyt Hanna-Pirita Lehkosen kansainvälistäkin tunnustusta saanut nettisarjis, jonka pääosassa on New Rauma -nimisellä avaruusasemalla asuva Nokia Isoevo, joka kuitenkin vanhempien suotuisalla avustuksella päätyy maapallolle opiskelemaan… tässä hauska lähtökohta: meemitiedettä. Nettimeemit ovat siis isossa osassa Immortal Nerdissä. Sarjakuva on hauskaa ja varsin arkista sci-fiä, jossa korkealentoisimmat tieteelliset ideat ovat korkeintaan sivuosassa.

Marja Siiran Wurr alkoi jo vuonna 2007, ja tämä eläinfantasiaa käsittelevä sarjakuva on monin tavoin varsin perinteiseltä vaikuttava lähtökohdiltaan: eeppinen hyvän ja pahan välinen taistelu. Siira lähtee silti kertomaan perinteisistä lähtökohdista alkavaa tarinaa varsin uniikilla tavalla. Tarinan keskiössä ovat nimittäin pahikset, jotka tietenkään lähemmässä tarkastelussa eivät näyttäydykään enää yksiselitteisen pahoina. Ja Wurrissa pahikset ovat vieläpä… noh, hirviökoiria. Vahva lukusuositus.

Stand Still. Stay Silent on saavuttanut suuren lukijakunnan maamme rajojen ulkopuolella. SSSS:n taustalla on suomenruotsalainen Minna Sundberg, joka on muun muassa opiskellut graafista suunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa. Sarjakuva sijoittuu lähitulevaisuuden postapokalyptiseen maailmaan, jossa teknologiasta ei ole kuitenkaan paljoakaan jäljellä. Enemmänkin SSSS liikkuu jonkinlaisen low fantasyn alueella, ja suomalainen lukija törmää jatkuvasti tuttuihin maisemiin ja paikannimiin. Vuonna 2015 SSSS jopa voitti Reuben-palkinnon parhaasta verkkosarjakuvasta.

Kansainvälisten nettisarjakuvien parhaimmistoa

Otetaanpa ensimmäisenä käsittelyyn Anne Szablan Bird Boy, jossa 10-vuotias Bali-poika pyrkii osoittamaan arvonsa heimolleen. Monin tavoin melko perinteistä fantasiaa, mutta erittäin laadukkaalla otteella toteutettuna. Muun muassa Hellboyn luoja, Mike Magnola, on julkisesti hehkuttanut tätä sarjakuvaa. Kuten kansainvälisen nettisarjiksen kohdalla usein, tämänkin on löytänyt kustantaja (Darkhorse comics), joka on julkaissut painetun version Bird Boysta.

Lize Meddingsin ja Laura Jayne Coxin The Sad Ghost Club on varsin innokkaan lukijakunnan seuraama nettisarjakuva, joka kertoo yksinäisen pienen kummituksen eksistentiaalisesta tuskasta isossa maailmassa. Todellinen hyvän mielen sarjakuva, joskaan ei aina mitenkään yksiselitteisen positiivinen. The Sad Ghost Club toimii parhaiten aikoina, joina ihminen kaipaa lohtua. Mielenterveyttä käsittelevää sarjakuvaa ei ole mitenkään liikaa, joten tämä teos täyttää paikkansa.

 
 

About the author

More posts by