comic-book-design-is-a-creative-artists-workSarjakuvan suunnitteleminen ja piirtäminen on usein mielikuvituksellisen taiteilijan aikaansaama luomus, jonka tyyli ja kädenjälki kertovat paljon tekijästään. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan lyhyesti, mitä tarvitaan, jotta sarjakuvapiirtäjä voisi menestyä ja mahdollisesti saada työnsä julkaistua ja käsitellään lähinnä sanomalehdissä esiintyviä lyhyitä sarjakuvia.

Sarjakuvat ovat tuttuja lähes kaikille ihmisille. Lapsena luetut maailmanlaajuista suosiota saaneet lemmikkihahmot ovat jääneet miellyttäviksi muistoiksi osaa lapsuutta. Aikuisuuteen saakka ollaan kiinnostuneita sarjakuvista, sillä humoristiset pätkät luovat oman mielenkiintonsa suureen osaan sanomalehdistä. Moni lehtien lukija sanoo odottavansa eniten sarjakuvien lukemista, sillä ne tuovat pienen myönteisen ja tavallisesti humoristisen tuokion lukijansa arkeen. Sarjakuvia on monenlaisia, sillä teos voi olla pitkä julkaistu sarjakuvakirja tai sanomalehden takakanteen julkaistu pieni muutaman ruudun mittainen kuvitettu sketsi.

Sanomalehtien sarjakuvien kehittelyä

Sarjakuvataiteilija, joka haluaa teoksensa julkaistavaksi, ei pidä olla pelkästään hyvä ja nopea piirtäjä, vaan myös ajan hermolla elävä ja avarakatseinen yksilö, joka osaa tarvittaessa luoda mielenkiintoista huumoria arkisista elämän asioista ja päivän polttavista ajankohtaisista tapahtumista. Lehtien sarjakuvat ovat lähes poikkeuksetta kuviksi puettuja vitsejä, jolloin taiteilijan on kehiteltävä teoksiaan jatkuvasti, jotta ne pysyvät julkaisukelpoisina. Humoristisista arkisista asioista, jotka vaikuttavat ihmisten elämään, on helppo piirtää, sillä ne koskettavat tilanteisiin samaistuvien lukijoiden huumorinnälkää. Uutisista tai maailmantapahtumista piirtäminen voi myös olla hyvä teema menestyä alalla, sillä viestin on tosiaan oltava jotakin senhetkistä ja lukijalle mielenkiintoista.

Hahmojen suunnittelu sanomalehtisarjakuvissa

Tavallisesti samat lystikkäät hahmot seikkailevat sanomalehtijulkaisusta toiseen, jolloin luodun hahmon luonne ja ominaispiirteet käyvät henkilöille tutuiksi. Silloin sarjakuvahahmoa on helpompi seurata ja ikään kuin elää mukana hahmon mielenkiintoista arkea. Esimerkiksi voidaan ottaa pariskunta, jonka miespuolinen henkilö on liioiteltu olemaan sika, sillä miehiin yleistettävät ominaisuudet arjessa ovat humoristisella tavalla sikamaisia. Moni voi eläytyä ja samaistua sekä vaimon että miehen edesottamuksiin ja ajatusmaailmaan, mikä auttaa sarjakuvan hahmojen ikuistamisessa ihmisten mieliin.

Luonnosta suunnitellessaan sanomalehden sarjakuvahahmolla ei niinkään ole merkitystä taidokkaalla piirtämisellä, vaan pätkän juonen kululla. Sanoman on oltava ytimekäs ja selkeä, jotta viesti välittyy helposti eikä lukijan tarvitse jäädä miettimään, mistä kuvitetussa kuvasarjassa oikein olikaan kyse. Hyvin suunniteltu ja kiva sarjakuva on tosiaan hauska tapa kertoa vitsi!